
Springer - Webavis
8.A Blovstrød skole


(Super)helte belønnes af Carnegiefonden
Jeg har været inde og besøge Astrid Mavrogenis formand for Carnegie fonden. Hun fortalte om fonden og de grundlæggende værdier ved at være en helt.
Vi kender helte fra tegneserier og film, som Superman og Spiderman. Men findes der også helte som man kan møde i den virkelige verden? Og hvad skal man gøre for at blive en af dem? Jeg har været inde hos nogle, der ikke laver andet end at finde helte. Det er Carnegies Belønningsfond For Heltemod, der i mange år har belønnet heltegerninger hvor børn og voksne har udsat sig selv for livsfarlige situationer, for at redde andre. Jeg var inde og interviewe formanden for Carnegie fonden, Astrid Mavrogenis.
Carnegies fond blev oprettet af Andrew Carnegie i USA, foråret 1904. Senere kom fonden til en del Europæiske lande, her i blandt Danmark. Belønningsfonden i Danmark, startede i slutningen af 1911 og den dækker også Grønland og Færøerne.
”Hos Carnegie Belønningsfond kan man gøre sig fortjent til en belønning, men før det kan ske skal man have fortalt fonden om den heltegerning, som man har været en del af eller vidne til. Det kan være at man har set en mand springe i havnen efter en barnevogn med en baby i, og reddet babyen op ad det iskolde vand, eller man redder en gammel dement mand ud fra hans brændende hus. Begge gange er der en der har fortjent at blive hædret som helt, ” Astrid Mavrogenis fortsætter: ”Og så er det man skal skrive til Carnegie fonden om heltegerningen, og vi vil så afgøre om det er en heltegerning. ”
Det fonden ser på er, hvilken fare der været, hvad har den/de personer gjort som indsats, er de selv kommet til skade, har deres liv været i fare, har deres helbred været i fare og har der være en risiko ved det de gjorde. Der er mange krav fra fondens side, men som Astrid Mavrogenis siger, så er det vigtigste at personen har udvist mod.
Der er kun to former for belønning. Der er Komitéen, og så er der den egentlige helte belønning.
Komitéen har mest henblik på børn og unge som kan tænke hurtigt og fornuftigt i vanskelige situationer, men også handle så der opnås noget godt, f.eks. at de redder en kammerat. Belønningen som man får fra komitéen er på 5.000 kr.
Dem der så har gjort lige det ekstra og har befundet sig i en farligere situation, er dem der kan komme i betragtning til at blive hædret som helt. Belønningen for helte forgår efter godkendelsen, ved at der bliver sendt et brev til én, hvor der står at den indstilling man sendte ind til dem, er blevet godkendt som en rigtig heltegerning. Der bliver efterfølgende overrakt et diplom, 15.000 kr. og en medalje med indgraveret navn.
Jeg spurgte Astrid Mavrogenis om hun synes, at en superhelt ville kunne få en belønning fra Carnegie fonden.
”Superhelte? Nogle af dem er det vel, selv om vi godt ved de ikke findes. Nogle superhelte er ikke alle ”rene” helte, for nogle af dem har en lidt mørk side. De gør jo mange gode ting, og hvis de blev indstillet kunne de måske godt blive belønnet. Men deres særlige kræfter er måske lidt i strid med fondens opfattelse af hvad en helt er. ”
Astrid Mavrogenis har en klar fornemmelse af hvordan det at være helt vil se ud om 5-10 år:
”Jeg tror at opfattelsen vil være den samme som i dag, for det er nogle helt grundlæggende menneskelige ting. Det ville sikkert være de samme tanker, og de samme historier. Der vil være de samme ting i helteopfattelsen, som det her med at tilsidesætte sig selv. Den vil nok svinge lidt i hvor meget man vil dyrke helte opfattelsen. Men helte historier dukker op mange steder, i fjernsynet, i nyhederne. Helte er en god historie som mange gerne vil høre om. I hverdagen er der mange triste historie, men heltehistorier lyser op og dem vil folk gerne høre om. Helte bliver et ideal, for hvordan man bør opføre sig. En heltegerning er egentlig nok noget alle gerne vil gøre, men det er lang fra sikkert at alle komme i den situation, hvor de finder ud af om de kan være en helt. ”
Så man behøver ikke at være superhelt for at redde liv. Man skal bare være hurtig til at tage en fornuftig beslutning, der kan hjælpe en person i nød.
Journalist: Tenna Christensen.

© 2014 by 8.A Blovstrød Skole Proudly created with Wix.com